Evenementen

Cultuur – Muziek en Kunst

In het mooie, dramatische landschap van de Konunga-Stollen in Klacka-Lerberg worden door de vereniging Konuga-Stollen concerten en voorstellingen georganiseerd. Lees verder op de betreffende pagina’s.

Opera på Skäret is een van de grootste zomeroperafestivals in Zweden. Er worden opera’s van wereldklassse opgevoerd in Kopparberg, 45 km vanaf Järnboås. Verder is er Stadra Sommarscen, een buitentoneel op een half uurtje rijden vanaf Järnboås. Hier wordt theater gecombineerd met kunst, cultuur, eten en natuur. Er is tevens een toneelschool en er is een winterprogramma.

Volksmuziek in Hjuljern

Hjuljern is de naam van een hooischuur in het dorpje Hjulsjö. Al sinds 1954 is hier elke zomer een samenspel van diverse muzikanten. Kijk voor meer informatie op hun website.

Kunstroute en Cultuurweek

Kunst kan men bekijken in atelier Strandkullen in Nyhyttan. Er is een kunstarchief bij het Finnsjöstrand in Järnboås. Elk jaar tijdens het eerste weekend van september is er een kunstroute door Bergslagen, waarbij allerlei ateliers vrij toegankelijk zijn voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op de website van Ljusstråk en download het programma voor dit jaar. In de herfst wordt er een cultuurweek georganiseerd en begin december is er een Kerstmarkt op het Finnsjöstrand. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Järnboås Bygdegårdsförening.

Larsmäss

Deze jaarlijkse braderie is een publiekstrekker in het tweede weekend van augustus. Lees meer op de pagina Larsmäss.

Sport

De sportvereniging organiseert thuiswedstrijden op het voetbalveld in Järnboås. Deze wedstrijden zijn toegankelijk voor iedereen. De entree bedraagt 20 SEK en dat is inclusief een kopje koffie. In de kiosk zijn onder andere broodjes worst, koek en snoep verkrijgbaar. De oudervereniging verzorgt de bediening en de verdiensten gaan naar de kinderen van de Järnboåsschool en het kinderdagverblijf. Kijk voor meer informatie op de site van de gezamenlijke verenigingen: Föreningar i Järnboås
De dorpsvereniging van Hjulsjö organiseert een loopwedstrijd, de Hjulsjöjoggen, een pittige terreinloop over 8 km. In 2011 is dit op 3 september. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen kunt op de website: Hjulsjöjoggens hemsida.

Järnboås Weather