De Järnboås kerk

In het begin van de 17e eeuw floreerde de mijnbouw en werd de macht van de mijnbouwers zo groot dat zij een eigen kerk eisten, zodat zij niet meer de lange weg naar Nora hoefden af te leggen.

De eerste kerk was klaar in 1659. Gebouwd door de gezamenlijke grondeigenaren, van hout en achthoekig, bekleed met roodgekleurde spaanders. In 1795 was de bevolking dusdanig gegroeid dat de kerk te klein werd. Men besloot de kerk in tweeën te zagen en de plaats van het koor ruim 10 meter naar het oosten te verplaatsten.

Men bouwde twee vleugels, een aan de noordkant en een aan de zuidkant, wat typisch is voor kerken in Bergslagen. De oorspronkelijke roodgekleurde spaanders werden vervangen door wit geschilderde panelen, om het op steen te laten lijken. De plafondschilderingen in de kerk dateren van 1745. Het mooie altaar en de prachtige preekstoel zijn beschilderd in 1764 en het bijzondere doopvont is van 1767.

Het kerkmuseum bevindt zich in de oude sacristie en in de kelder kunt u een bezoek brengen aan de cel waar gevangenen moesten overnachten wanneer ze van het noordelijk deel van het land naar de rijksgevangenis in Örebro werden overgeplaatst. De gevangenisbewaarder ging dan de kroeg in, die naast de kerk gevestigd was.

Järnboås is vandaag de dag een populaire kerk voor een bruiloft.

Openingstijden

De kerk is open voor bezoekers van juni tot augustus van 9:00 – 20:00 uur, en van september tot mei van 9:00 – 16:00 uur. Voor bezichtigingen onder begeleiding van een gids kunt u de koster bellen op tel. 0587 600 84

Meer informatie op www.svenskakyrkan.se

De kerk van Hjulsjö

De kerk van Hjulsjö is ingewijd in 1643. Gebouwd in een typische Bergslagenstijl, van hout en met roodgekleurde spaanders op de buitenmuren. Er is een unieke houtsculptuur uit 1700 te zien, een zogenaamde doopengel, die de doopschaal omhoog houdt.

Openingstijden

Järnboås Weather