Klacka-Lerberg mijngebied

De ijzerertswinning in Klacka-lerberg begon in de 14e eeuw en duurde voort tot 1932. De vele groeven in de omgeving getuigen van een lange geschiedenis van mijnbouw. Grote hoeveelheden ijzererts werden uit de grond gehaald, vervoerd naar nabij gelegen smeltovens en verwerkt tot ijzer.

Soms kan industrie ervoor zorgen dat er door de jaren heen een dramatisch landschap ontstaat en Klacka-Lerberg is daar een goed voorbeeld van. Vele afgronden met steile muren en helemaal in de diepte een koolzwart wateroppervlak. Er liggen nog steeds stapels enorme rotsblokken. Men ziet hoe er verschillende methoden zijn gebruikt in het verleden, van de oudste manier met behulp van vuur tot en met het moderne gebruik van dynamiet.

Klacka-Lerberg is een rijksmonument van grote waarde.

Er is een uitkijkpunt en er zijn vele picknickplaatsen.

Ook de vereniging Konunga-Stollen is hier actief met onder andere een poppentheater en dansvoorstellingen. Kijk voor meer informatie op hun website.

Er kan een wandeling geboekt worden onder leiding van een deskundige natuurgids in het mijngebied. De wandelingen kunnen aangepast worden aan de wensen van een groep.

Boek hier een georganiseerde wandeling

Järnboås Weather