Slotterberget mijngebied

Slotterberget is een oud mijngebied in de streek. Het is bekend vanwege zijn 247 meter lange mijningang uit 1877, de Venuspassage. De oude mijnschacht zelf is afgesloten en verzegeld. In de deels met water gevulde mijningang ziet men de overblijfselen van de ertswinning, onder andere ligt er nog rails. De ertswinning begon in het midden van de 18e eeuw en ging door tot het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw. Terugkerende problemen met instortingsgevaar waren een bijkomende aanleiding tot het sluiten van de mijn. De groeve was al vroeg voorzien van een generator op elektra en had de eerste magnetische installatie om ijzererts te scheiden, ontworpen door Jonas Wenström in 1884.

Vanaf het mijngebied ging een paardenrenbaan naar het meer Grängen, waar het ijzererts verder vervoerd werd over het water. De oude rijbaan is op diverse plekken nog te zien en per fiets te berijden.

In het mijngebied, dat toegankelijk is gemaakt voor bezoekers met wandelroutes en picknickplaatsen, zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, onder andere open groeven (dagbouw), werktuigen waarmee men het ijzererts scheidde en de plek waar men kruit vervaardigde. Herinneringen aan de mijnbouw zijn er ook in de vorm van het meertje Klintatjärn en vele beekjes die water aanvoerden om de benodigde turbines aan te drijven. Op de parkeerplaats bij de ingang staat een informatiebord met interessante foto’s en een kaart van het vroegere mijngebied in zijn oude glorie.

Er kan een wandeling geboekt worden onder leiding van een deskundige natuurgids in het mijngebied. De wandelingen kunnen aangepast worden aan de wensen van een groep.

Boek hier een georganiseerde wandeling

Järnboås Weather