Wandelen – Natuurreservaat en de Bergslagsroute

De vallei van de Rastälven en het landschap rondom Järnboås zijn rijk aan natuurschoon. Er zijn verschillende natuurreservaten waar men kan wandelen. De streek Järnboås bezit maar liefst zeven van deze reservaten. Klink op de verschillende links hieronder voor meer informatie.

Recht tegenover Nyhyttan ligt Erikaberget. In het natuurreservaat is een wandelroute van ongeveer 3 km naar een uitkijkpunt waar u een fenomenaal uitzicht heeft over het dal. U gaat omhoog recht tegenover de brug waar een bord ‘Kurort’ staat, ten oosten van de Rastälven. Er staat een informatiebord bij het begin van de route.

Limberget ligt tussen Järnboås en Grängshyttan. In het noordelijk deel van het reservaat ligt een open groeve. Het bos is zeer oud en er liggen vele dode bomen die belangrijk zijn voor zeldzame plantensoorten en met uitsterving bedreigde diersoorten. Er zijn geen routes maar wel vele paden die van oudsher gebruikt zijn door jagers en wandelaars.

Natuurreservaat Håkansbodaberget bestaat uit een bijna 200 jaar oud bos, met zowel naaldbomen als loofbomen. Hier kan men nog auerhahnen en hazelhoenders zien en misschien zelfs een drieteenspecht.

Het prachtige meer in Klacka-Lerberg heeft zijn naam gegeven aan het natuurreservaat Stensjön. Ook hier zijn er oude, onaangetaste bossen en rotsachtig, steil terrein. Vroeger werden hier bomen gerooid om er houtskool van te maken en zelfs vandaag de dag treft men hiervan nog de resten aan. Het reservaat werd gesticht in 2005 en uitgebreid in 2007. Er is een gemarkeerde wandelroute van 6,2 km rond het meer. Er staat een informatiebord bij de ingang van het reservaat.

Kindla (Faktablad_Kindla_2011_eng), circa 15 km ten noordoosten van Järnboås, is een van grootste natuurreservaten in de provincie met aansluiting op de Bergslagsroute (Bergslagsleden). Hier is moeras, er zijn meren en beekjes. De natuur is ruig met een 300 jaar oud oerbos. Er is een uitzichttoren en er zijn toiletten voor bezoekers. Er zijn kleine, primitieve hutten waar men kan overnachten. Hier is hout aanwezig om een vuur te maken.

Grängshytteforsarna heeft een van de langste stukken stroomversnelling in de provincie. De Rastälven begint hier vaart te krijgen over een afstand van 3 km, om daarna weer rustiger te worden. De stroomversnelling wordt hier niet gehinderd door menselijk ingrijpen, wat ongebruikelijk is in een provincie waar meer dan 80 % van het stromende water beteugeld wordt door middel van een waterkrachtcentrale.

Brunnshyttebäcken is een beek die stroomt tussen de meren Vasselsjön en Lundsfjärden, tussen Nora en Hällefors aan de buitenrand van de streek. De weg van Nora via Klacka-Lerberg en Timansberg naar Kärvingeborn gaat over de beek bij Brunnshyttan. Het natuurreservaat Brunnshyttebäcken is afgezet om een lokale stam zalmforellen te beschermen, zodat zij zich ongestoord kan voortplanten. Deze bijzondere stam zalmforellen heeft zich, net als de Gullspångszalmforel, al vele jaren ongestoord kunnen ontwikkelen.

Meer informatie over de Bergslagsleden en de 17 etappes kunt u vinden op de website van Regioförbundet Örebro.

Er kunnen wandelingen onder leiding van deskundige natuurgidsen geboekt worden. Deze kunnen aangepast worden aan de wensen van de betreffende groep.

Prijs: 150 SEK / persoon, minimaal 6 betalende deelnemers, kinderen tot 12 jaar gratis

Boek hier een wandeling

Järnboås Weather